18 Haziran 2018 Pazartesi

Ahlat


   Ahlat, Bitlis ilinin bir ilçesidir. Nüfusu 22.000 civarında olup Van Gölü'nün kuzeybatısında yer almaktadır.
   Şehrin en eski sakinleri olan Urartular buraya " Halads " derken, Türkler ve İranlılar " Ahlat ", Kürtler " Xelat ", Ermeniler " Şaleat ", Süryaniler " Kelath " ve Araplar " Hil'at " demişlerdir.
        
 Abdurahman Gazi Türbesi'nden Ahlat'a bakış. 

   İlçe Van Gölü kıyısında yer almış olmasına rağmen karasal iklim özellikleri taşır. Yörede kış erken başlar ve uzun sürer. Van Gölü kıyısında olması hasebiyle ve yörenin bol yağış almasından ötürü, Ahlat gür ve yeşil bir bitki örtüsüne sahiptir.

           Yöreye özgü Ahlat taşından yapılmış evler


   Ahlat'a geldiğimizde ilk uğradığımız mekan Abdurrahman Gazi türbesi oldu. 
   Abdurrahman Gazi ; Hazreti Ömer zamanında 641 yılında, bölgeyi fethetmekle görevlendirilen El - Cezire Fatihi Iyaz Bin Ganem komutasındaki İslam Ordusunda bulunuyordu. İslam ordularının Ahlat'ı fethi sırasında burda şehit düşmüştür. Türbesi Ahlatlı Usta Tahsin Kalendar tarafından 1974 yılında kümbet mimarisine uygun olarak yapılmıştır.

       Abdurrahman Gazi Türbesi 
     
   Ahlat'ta çok sayıda kümbet yer almaktadır. Bu kümbetler genellikle iki katlıdır. Alt katta kare plan üzerine kurulmuş olan kaide cenazelik kısmını teşkil etmektedir. Kümbetin ikinci katını oluşturan esas kısım muntazam bir silindir gövdeye sahip olup üzeri kesme taştan konik bir kubbe ile örtülür. 

                                        Selçuklu Kümbetleri

"Kubbet-ül İslam" islam olarak adlandırılan Ahlat'ta, 210 dekarlık alana sahip Selçuklu Meydan Mezarlığı'ndaki 8 bin 169 mezar taşı bulunuyor. Bu mezar taşlarının çoğu Ahlat'a özgü taşlardan yapılmıştır.

                                  Emir Bayındır Kümbeti

Dünyanın en büyük Türk - İslam mezarlığı olarak bilinen Selçuklu meydan mezarlığı ziyaretçilerini bekliyor.

                                                Selçuklu Meydan Mezarlığı

   Ahlat'taki Selçuklu mezarlığı UNESCO Dünya Mirası asil  listesinde yer almaktadır.
   Bu kadim şehirdeki tarihi eserlerin birçoğu Selçuklu döneminden kalmaktadır. Ahlat 1071 yılındaki Malazgirt zaferinden sonra Anadoludaki ilk Türk yerleşim yeri olarak bilinmektedir.

                              

                         
                        


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Ahlat

   Ahlat, Bitlis ilinin bir ilçesidir. Nüfusu 22.000 civarında olup Van Gölü'nün kuzeybatısında yer almaktadır.    Şehrin en eski sa...