10 Nisan 2017 Pazartesi

Hasankeyf

''Matiat'' Midyat'ın tek 5 yıldızlı oteli. Biz orada konakladık. Mardin,Midyat taraflarını gezmek için geldiyseniz gönül rahatlığıyla konaklayabileceğiniz güzel bir otel.


Hasankeyf'e gezmeye başladığımızda oranın yerli halkıyla,esnafıyla sohbet etme fırsatımız oldu. gerçekten çok cana yakınlar. Hasankeyf'in sular altında kalmasından tabii ki rahatsızlar. Şehir sular altında kalacağından ötürü suların ulaşamayacağı yere yeni yerleşim yerleri yapılmış. Hasankeyfte yaşayan insanları da oraya kaydıracaklar ama antik kent malesef sular altında kalacak.Bu sebepten ötürü Hasankeyf sular altında kalmadan ziyaret ettiğimden ötürü kendimi çok şanslı hissediyorum.


 Hasankeyf, Batman'a bağlı olan, iki yakasını Dicle'nin ayırdığı tarihi bir ilçedir. Hasankeyf’in ne zaman kurulduğu kesin olarak bilinmemekle birlikte tarihi antik döneme kadar dayanmaktadır. Hasankeyf höyüğünde yapılan çalışmalarda 12.000 yıl öncesine kadar arkeolojik buluntulara rastlanılmıştır. 1960'lara kadar yerli halkın içinde yaşadığı 3000 civarında mağara olduğu söylenmektedir. Kaleden ani taş düşmelerinden dolayı kalenin içi ziyarete kapalıdır. Kalenin surları çok sarp kayalardan oluşmaktadır bu sebepten ötürü kalenin zorla zapt edilmesi tarih boyunca hep zor olmuştur. Hasankeyf, Dicle üzerinde yapılan Ilısu Barajı ve Hidroelektrik Santrali baraj gölü nedeniyle sular altında kalma ve tüm kültürel hazinesini yitirme tehlikesi ile karşı karşıyadır.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Ahlat

   Ahlat, Bitlis ilinin bir ilçesidir. Nüfusu 22.000 civarında olup Van Gölü'nün kuzeybatısında yer almaktadır.    Şehrin en eski sa...